Ech, kokie metai, kokie metai! Išties, 2020 – ieji buvo įspūdingi, kitokie, pilni iššūkių, naujovių, baimių ir atradimų. Norime pasidalinti su jumis Zarasų kultūros centro retrospektyva, pasidžiaugti tokiomis neeilinėmis sąlygomis pasiektais rezultatais ir puikaus mūsų kūrybinio kolektyvo adaptacija, suteikusia ne tik mums ir jums, bet ir pasauliui dalelę kultūrinio katarsio.
Pradėjome 2020 – uosius metus įprastai, bet jau labai greitai paaiškėjo, kad viskas bet kada gali apsiversti aukštyn kojom. Vasario mėnesį pradėjome Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos istorinės atminties išsaugojimo iniciatyvas įgyvendinančio projekto „Laisvės žinutė pasauliui“ pasiruošimo darbus. Būrėme bendruomenę, jaunimą, kad sukurtume Kovo 11-osios dienos sveikinimą viso pasaulio Lietuviams. Spėjome įgyvendinti projektą paskutinę minutę, suvienijome Zarasų rajono bendruomenes pilietinei akcijai, paskleidėme gerąją žinią pasauliui ir... Dėl koronaviruso plitimo kovo 16 dieną Lietuvoje paskelbė karantiną.

   
Kultūrinis gyvenimas staiga persikėlė į ekranus. Turime atsiprašyti tų, kurie nesinaudoja ar neturi galimybės naudotis internetu namuose, bet socialiniai tinklai tapo kultūros darbuotojų duona kasdienine. Zarasų kultūros centro Facebook paskyroje virė gyvenimas – buvo dalinamasi kultūros įvykiais ir transliacijomis iš koncertų ir pasirodymų Lietuvoje ir pasaulyje. Pirmasis didesnis renginys, kurį patys paruošėme virtualiai transliacijai buvo Zarasų turistinio sezono atidarymas. Apjungėme turistines, lankytinas vietas su mėgėjų meno pasirodymais ir vaizdo klipus transliavome gyvai.

 
Tuomet atėjo visų laukiamos Joninės ir jas, kaip ir tradicinę miesto šventę, turėjome galimybę suorganizuoti beveik įprastai – su žiūrovų skaičiaus ribojimais, atsargumo priemonėmis, bet gyvai. Po miesto šventės labai susitelkę turėjome įgyvendinti visus pavasarį atidėtus kultūros centro projektus: Lietuvos kultūros tarybos ir Lietuvos kultūros ministerijos iš dalies finansuotus „Kultūrynos Zarasuose – viskas prasideda nuo pasakų“ (tikslas - Zarasų kultūros centro edukacinių veiklų, skirtų jaunoms šeimoms ir vaikams iki 13 m. plėtra, keliant centro darbuotojų kvalifikaciją ir sukuriant draugišką jaunoms šeimoms aplinką), „Teatras - žiūrovams ir kūrėjams“ (tikslas - Utenos apskrities kultūros įstaigose dirbančių bei atskirai kuriančių režisierių, choreografų, kostiumų dailininkų, scenografų bei mėgėjų aktorių – šokėjų kvalifikacijos kėlimas, gebėjimų ugdymas, naujų scenos meno išraiškos priemonių pažinimas įtraukiant ir plačiąją auditoriją - per edukacinius užsiėmimus bei teatro pasirodymus Zarasų kultūros centre), „Vaikų ir jaunimo festivalis „Zalvynė““ (tikslas - ugdyti tautinę savimonę ir pilietiškumą), bei visai neseniai užbaigtą projektą „Interaktyvus Zarasų krašto profesionalaus ir mėgėjų meno katalogas-žemėlapis „Meno iš ekrano“ (tikslas - pasitelkus profesionalių kūrėjų komandą, sukurti išskirtinį, interaktyvų, internete visiems prieinamą Zarasų krašto kultūrinio turizmo bei profesionalaus ir mėgėjų meno katalogą-žemėlapį, su galimybe jį atnaujinti, plėsti ir nuolat pildyti). Be galo džiaugiamės, kad visi projektai įgyvendinti laiku. Šiais metais mus tikrai lydėjo sėkmė.


Po projektų įgyvendinimo bangos atėjo antrasis karantino laikotarpis. Šį kartą jautėmės drąsiau ir greičiau sureagavome į pasikeitusias darbo sąlygas, renginius jau įprasta tvarka perkėlėme į virtualią erdvę: kapelų varžytuvės „Subatvakaris“, Miesto eglės įžiebimas su bažnyčios šviesos instaliacijomis ir dideliu ekranu, Zarasų krašto kūrėjų parodos kultūros centro languose, kalėdinis spektaklis vaikams, virtęs meniniu-vaidybiniu nuotykių filmu ir Naujieji metai – iš namų į namus. O kur dar koncertai kiemuose, medicinos darbuotojų sveikinimas ligoninės prieigose, socialinės reklamos plakatai mieste, straipsniai, metraščiai, vaizdo klipai, nuolatinis nuotolinis darbuotojų kvalifikacijos kėlimas, gražiausios Eglutės apdovanojimai, „Aukso vainiko“ laimėjimai, analogų Lietuvoje neturinčio autobuso „Kultūra ant ratų“ įsigijimas ir geras tarptautinio projekto „Senas kaip naujas“ startas, naujai sukurta Kultūros paso programa „Etnogracija“ ir daug kitų gerų dalykų, kuriuos pasiekėme 2020-ais, neramiais metais, atnešusiais mums susitelkimą, stipresnės komandos pojūtį ir poreikį bei puikiai įveiktus iššūkius.
Dabar laukia ramesnis laikotarpis, lydimas ataskaitų, vertinimų bei planavimo, o po to, net neabejokite, mes ir vėl sugrįšime pas jus su naujomis idėjomis, projektais ir renginiais. Sekite Zarasų kultūros centro Facebook paskyrą, o jei negalite – mes labai lauksime susitikimo su jumis gyvai. Sveikų, gražių ir kultūringų metų jums linki Zarasų kultūros centro komanda!

Aleksandra Pulokienė
Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro
Kultūrinės veiklos vadybininkė