Seluona 01

Zarasų kultūros centro folkoro ansamblis "Seluona" ir sutartinių giedotojų grupė "Laukesa" rugpjūčio 19d. dalyvavo lietuvių dienų renginiuose Rygoje, kurias jau ketvirtus metus organizuoja Latvijos lietuvių bendruomenė, vadovaujama joniškiečio Rolando Žalnieriaus. Ši kelionė buvo numatyta projekte „Dainingų metų vėriniai“ ir gavus finansavimą iš Lietuvos kultūros tarybos bei finansiškai prisidėjus Zarasų kultūros centrui, papildė folkloro ansamblio „Seluona“ jubiliejinių metų veiklų kalendorių.

Šviesią ir karštą šeštadienio dieną Rygoje prie Latvijos laisvės paminklo renginio dalyviai iš Kėdainių, Panevėžio, Joniškio, Žagarės, Zarasų, kitų Lietuvos vietovių bei Latvijos, pasitikę bėgikus, įveikusius atstumą nuo Vilniaus iki Rygos ir dar įveiksiančius iki Talino, sugiedojome visų trijų Baltijos valstybių himnus, taip pat Ukrainos. Bėgikams dėkojo Lietuvos ambasadorius Latvijoje, kiti susirinkę garbūs svečiai.

Po pietų Vermanės parke dalyvavome koncerte, kur pristatėme savo aukštaičių tarmę, dainas, teminę programą "Aukšti kalnaliai", giedojome Sėliškas sutartines, pūtėme ragus ir skudučius. Tarp sutartinių darniai įsiliejo seluoniškio poeto Vasilijaus Trusovo kurtos eiles apie Sėliją, kurias jis pats įtaigiai ir perskaitė.

Maloniai pabendravome su pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininke Dalia Henke, seimo nare Dalia Asanavičiūte, Ukrainos bendruomenės pirmininke Dalia Makarova, iš kurios lūpų išgirdome karo Ukrainoje tragiškas peripetijas.

Derindami pareigą atstovauti Zarasams užsienyje ir mini atostogas, mat oras pasitaikė puikus, spėjome palydėti į jūrą saulytę ir nusimaudyti jau labai įšilusioje Baltijoje.

received 600385895511360 received 1106426290317282

Na, o sekmadienį, kurie nesimėgavo jūros malonumais, turėjome puikią ekskursiją po Rygą, kurios gide tapo seluoniškė Violeta Gaidienė. Aplankytas Rygos senamiestis, Šv. Petro bažnyčioje stebėjome choro iš Vokietijos ir vargonų repeticiją. Be to apžiūrėjome išmoningai išeksponuotą parodą, skirtą Latvijos dainų šventės 150 – osioms metinėms, kuri paliko didelį įspūdį. Užsidėjus ausines, buvo galima pasiklausyti dainų, skambėjusių pirmose Dainų šventėse, stebint jų gaidas apšviestuose inovatyviuose  stenduose. Pasirodo, kad mūsų lankyta Šv. Petro bažnyčia pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėta 1209 m. - ji pastatyta kaip prekeivių maldos namai ir susirinkimų vieta. Į ją kelis kartus trenkęs žaibas, yra degusi, bet vis tiek bažnyčios bokštas iki pat Antrojo pasaulinio karo buvo aukščiausias medinis statinys Europoje. Po gaisrų ir karų kelis kartus atstatyta ir dabartinis bokštas yra 123,25 m aukščio, jame įrengtas liftas, kuris lankytojus pakelia į 72 m aukštį. Mes taip pat kilome pasižvalgyti ir buvome nustebinti Rygos grožiu iš aukštai. Šiuo metu bažnyčios salė naudojama ne tik kaip maldos namai, bet ir kaip parodų bei koncertų salė, kurioje šiuo metu veikia jau minėta Dainų šventės paroda.

Dar aplankėme kelis parkelius, Katinų namą, kurie įsikūrę aukštai bokštuose, saugo jo prieigas tarsi šventovę.

Puikiai ir prasmingai praleidę savaitgalį, seluoniškiai pakylėti grįžo namo, galvodami apie jubiliejinę Lietuvos Dainų šventę ir pasirengimą jai.

Už kvietimą, šiltą ir malonų priėmimą, apnakvindinimą, pavaišinimą dėkojame Latvijos lietuvių bendruomenės pirmininkui Rolandui Žalnieriui.

Ši kelionė iš dalies finansuota Lietuvos kultūros tarybos ir Zarasų kultūros centro.

Diana Skvarčinskaitė, projekto "Dainingų metų vėriniai", skirto folkloro ansamblio "Seluona" 35 metų paminėjimui autorė bei kolektyvų vadovė

Nuotraukos dalyvių