Pakrovo 01

Nuo lapkričio 9 iki 12 dienos Vilniaus prestižinėse koncertų erdvėse: Šv. Kotrynos bažnyčioje, Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje, Lietuvos nacionalinėje  filharmonijoje, Vilniaus rotušėje skambėjo XVII–asis tarptautinis festivalis "Pokrovo varpai", kurį organizuoja Lietuvos tautinių mažumų centras.

Festivalis kasmet žiūrovus stengiasi supažindinti su UNESCO kultūrinio paveldo šedevrais: unikaliomis Sakartvelo daugiabalsio dainavimo tradicijomis ir Ukrainiečių kazokų dainomis Dniepropetrovsko regione, o taip pat lietuvių sutartinėmis. Tai prestižinis tarptautinis festivalis, į kurį kelialapis pelnomis, dalyvaujant konkurse „Tradicijų paveldėtojai“. Šiais metais zarasiškių laureatų buvo net 4 grupės.

Šeštadienį, lapkričio 12 d. trečiasis mūsų Zarasų kultūros centro kolektyvų pasirodymas minėtame festivalyje Vilniaus rotušėje, prasidėjo XII tarptautine vaikų ir jaunimo folkloro Asamblėja, kviečiančia vaikus ir jaunimą dalyvauti tarptautinėje konferencijoje "Mano šeima - mano ištakos". Pasak konferencijos organizatorių: „Šiuolaikiniai vaikai mažai žino apie savo šeimos, tautos tradicijas, kuriomis buvo pagrįstas daugelio kartų auklėjimas. Kviesdama vaikus ir jaunimą į netikėtų atradimų kupiną jų šeimų praeities kelionę, konferencija suteikia galimybę pažinti šiandien jau pamirštus papročius, atskleisti jų įtaką mūsų gyvenimui, bendruomenei, šeimai, tradicijai. Organizatoriai siekia padėti dalyviams suprasti savo identitetą, perimti ankstesnių kartų sukauptas žinias ir kūrybiškai saugoti savo tautinės kultūros tradicijas. Pasiruošimas konferencijai suteiks šeimoms galimybę praleisti laiką drauge, prisiminti senelius ir prosenelius, suprasti kiek bendro mes turime, kaip glaudžiai susiję vienas su kitu. Organizatoriai kviečia savo pranešimuose vystyti tradicijų, dainų, žodinio folkloro (šeimos papročiai, prietarai, legendos, pasakos), amatų saugojimo šeimoje, mūsų senolių švenčių temą. Galima papasakoti apie įdomų ir didvyrišką šeimos atstovo gyvenimą.“.

20221112 105137 resize 20221112 125718 resize

Tarp kitų jaunųjų folkloristų pranešimų galėjome išgirsti ir savo "čiūtukės" Kamilės Gimbickytės  pranešimą "Mano viena didelė šeima". Mergina jau trečią kartą dalyvavo šioje konferencijoje. Pirmieji du jos pranešimai buvo apie jos šeimą, audėją, siuvėją promočiutę ir kokius ji pati amatus paveldėjo iš savo šeimos kitų kartų moterų (promočiutės ir močiutės). Na, o šiais metais pranešimas buvo apie folkloro ansamblį "Čiūta", kurį Kamilė lanko 7 metus. Ji pristatė savo ansamblį, kaip vieną didelę šeimą, kurios mama yra MaČiūta (vadovė Diana Skvarčinskaitė). Užsiminė, kuo ansamblis užsiima, kur dalyvauja, kaip leidžia laisvalaikį. Taip pat kalbėjo apie šių metų debiutus: dalyvavimą festivalyje „Mėnuo juodaragyje“, LRT laidoje „Duokim garo“, filmavimąsi filme „Stebuklingoji telmužė“. Taip pat demonstravo ansamblio materialius darbo vaisius: CD plokštelę ir USB laikmeną su audio ir video medžiaga. Savo pranešimą Kamilė iliustravo ansamblio atliekamomis dainomis ir sutartinėmis. Ji pabrėžė, kad kiekvienas ansamblio dalyvis yra labai svarbus ir reikalingas.

Screenshot 20221112 213757 Gallery 20221112 110446 resize

Vėliau vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis "Čiūta" pasirodė koncerte "Tradicijų paveldėtojai". Darniai skambėjo Zarasų krašto dainos, užrašytos Rimutės Vitaitės „Anam šoni ažera“ ir „Atais visų švinte“. Po savo pasirodymo mielai išklausėme savo draugų iš Kupiškio folkloro ansamblio "Jaunimo Ramuva" (vadovė Daiva Palionene), Laukuvos folkloro ansamblį "Dūzginėlis" (vadovė Olia Mulerova-Jogminienė), Visagino folkloro  ansamblį "Žavaronok" (vadovai Jelena ir Ilja Čurakovai) bei kitų kolektyvų pasirodymus. Pasibaigus koncertui vienoje iš rotušės menių visų vaikučių laukė didžiulis skanus tortas.

Po pietų festivalyje skambėjo sutartinių valanda, kurią užpildė šeimyninis zarasiškių Gilmės Dainytės ir Dianos Skvarčinskaitės duetas, jaunimo sutartinių giedotojų grupė "Gražutė", suaugusių sutartinių giedotojų grupė "Laukesa" ir Visagino folkloro ansamblio "Krusnė" dvejinių sutartinių giedotojos (vadovė Violeta Gaidienė). Ir visos šio festivalio sutartinių giedotojos iš Zarasų, Sėlių žemės, kur nuo senų laikų jos čia ir skambėjo.

Tarp visų savo pasirodymų susižavėję klausėmės dainininkus ir muzikantus iš Sakartvelo, Ukrainos, Baltarusijos bei kitų valstybių. Visame festivalyje skambėjo daugiau nei iš 10 tautų atliekama folkloro muzika. Programoje keitėse dalyviai, raibuliavo įvairios drabužių spalvos, ausyje skambėjo įmantriausi sąskambiai, užsimezginėjo dalykiniai ir draugiški pokalbiai ir visai šiai daugiakultūrei dalyvių miniai užteko vietos ant vienos scenos.

Diana Skvarčinskaitė, ansamblių vadovė

Nuotraukos dalyvių