Vasario 16-oji Zarasų kultūros centre – naujos renginių formos ir didžiuliai žiūrovų srautai

 Neapsigaukite, Zarasų kultūros centras labai sąžiningai laikosi visų renginių organizavimo apribojimų ir žiūrovų į renginius neįsileidžia, tačiau be galo džiaugiamės savo virtualiais žiūrovais, kurių net labai norėdami į savo renginių salę nesutalpintume nei dviejų, nei trijų seansų pagalba. O dabar, organizuodami virtualius renginius Zarasų kultūros centro Facebook paskyroje, žiūrovus skaičiuojame tūkstančiais. Labai ilgimės gyvo kontakto su kultūros bendruomene, tačiau kol kas vis dar apsišarvavę kantrybe sukamės iš padėties ir siunčiame jums renginius ekranuose, o su tais, kurie neturi galimybės prie tų ekranų prisijungti, dalinamės įspūdžiais iš vasario 15 – 16 dienomis vykusių transliacijų.

 

Šiais metais Užgavenės sutapo su Valstybės atkūrimo diena, bet Zarasų kultūros centras žiemą varyti pradėjo jau nuo pirmadienio, vasario 15-osios. Pradedant triukšmingu pagrojimu prie Epidemio ežero, esančio dešinėje kelio Zarasai – Ignalina pusėje, baigiant tradicine Lašininio (Matas Gaidys) ir Kanapinio (Karolis Dimitrevičius) kova, kurioje dalyvavo personažai iš dviejų šeimos ūkių, kaip ir priklauso pagal galiojančias taisykles, Zarasuose žiemą pagąsdinome, tačiau išvyti dar nepavyko. Blynus teko kepti iš po didingų sniego pusnių stebuklingai iškastų bulvių.

Tuo tarpu Smalvose taip pat vyko įnirtingas žiemos išvarymas. Raganos ir velniai rogėmis važinėjo, blynus kepė ir bandė visą sniegą ištrypti, kad kuo mažiau liktų, kad tik greičiau pavasaris ateitų.

Virtualiųjų Užgavėnių pabaigoje galima buvo išvysti nuotraukų galeriją, kurioje – smagiausios akimirkos iš ankstesniais metais organizuotų švenčių Šlyninkos vandens malūne, kuriuos visada kuo išradingiausiai organizuodavo Rima Vitaitė, malūno šeimininkai ir dešimtys raganų ir raganiukų bei kitų išraiškingų, išradingiausiomis kaukėmis pasidabinusių Užgavėnių personažų.

Virtualią Užgavėnių šventę jums dovanojo Birutės ir Gintaro Andrijauskų bei Violetos ir Alvydo Gaidžių šeimų socialinis burbulas, kartu su Diana Skvarčinskaite atstovavę folkloro ansamblį „Seluona“, Smalvų bendruomenės atstovai, odę Epidemio ežerui grojo Gintaras Garšanovas, atstovavęs kapelą „Čir vir vyrai“, vaizdo montažo ir specialiųjų efektų autorius Erikas Černovas.

 

Vasario 16-ąją 103-ąjį kartą minėjome Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną. Šia proga Zarasų kultūros centras parengė miesto skelbimų stendus - žuvytes puošiančius sveikinimų plakatus, apšvietimo instaliacijomis bei parodomis languose išdabimo kultūros centro pastatą, surengė mažąją menininkės Aušros Mačiulytės tapybos parodą rajono savivaldybės foje bei suplanavo visos dienos virtualią programą internete. Kultūros centro Facebook paskyroje buvo transliuojamas dokumentinis filmas iš ciklo „Etnografiniai Lietuvos regionai“ – „Aukštaitija“, pasakojantis apie aukštaičių tarmę, kraštovaizdį, architektūrą, papročius, tradicijas, dainas. Scenarijaus autorė etnografė Gražina Kadžytė, redaktorė žurnalistė Rūta Sinkevičienė, režisierė Janina Lapinskaitė, prodiuseris Algirdas Žvinakevičius. Po filmo vyko Šv. Mišių Zarasų Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje transliacija, o po jos tradiciškai sekė Vasario 16-osios minėjimo koncertas, kuriame skambėjo Tautinė giesmė, šalia Zarasų apžvalgos rato atliekama Dianos Skvarčinskaitės ir Gintaro Andrijausko, Zarasų rajono mero Nikolajaus Gusevo bei Seimo nario Algimanto Dumbravos sveikinimai, iš Šlyninkos vandens malūno muzikinius sveikinimus siuntė Diana, Gintaras bei vokalinis – instrumentinis ansamblis „Aqua“, Diana Skvarčisnkaitė kartu su dukra Gilme Dainyte dovanojo duetą iš savo namų, o koncertą pabaigė Dianos, Gintaro ir Viktoro trio atliekama daina „Baltas paukštis“, kurio vaizdo klipe užfiksuoti užburiantys šios nuostabios žiemos Zarasuose vaizdai iš paukščio skrydžio.

 

Po pietų virtualius sveikinimus Zarasų rajono gyventojams ir visai Lietuvai siuntė seniūnijos, bendruomenės bei Zarasų kultūros centro kultūrinių renginių organizatoriai iš viso rajono. Suvienytos pajėgos bendrame virtualiame renginyje atrodė išties įspūdingai, juk turėjome progą apsilankyti ne vienos bendruomenės minėjime, o tuo pačiu metu vienoje vietoje išvysti viso rajono atstovus. Sveikinimus siuntė Degučių seniūnas Jonas Šileikis, Imbrado seniūnas Vygirdas Žalkauskas, Suvieko seniūnas Gintautas Altanas, Zarasų seniūnijos seniūnas Valdas Utka, Avilių bendruomenės pirminikas Donatas Ragėnas, Dimitriškių bendruomenės pirmininkas Vaclovas Stankevičius, Štadvilių bendruomenės pirmininkas Arvydas Veikšra. Sveikinimus muzikiniais intarpais puošė Viktoras Lapėnas, Turmanto solistė Laisvūnė Vаlkauskienė, kuriai akomponavo Valerij Bogomolnikov, Smalvų tradicinės kapelos „Smalvos“ atstovas Aleksas Chmieliauskas, Imbrado himną atliko Imbrado muzikantai ir atlikėjai, muzikinius kūrinius atliko ir eiles skaitė Avilių jaunimas - Junona Labutytė, Pijus Ruzgas, Julita Pieviškytė ir Adelė Pieviškytė, smagiai grojo Samanių tradicinė kapela, skambėjo Kultūros centro Dusetų dailės galerijos ir kapelos „Sadūnai“ sveikinimas, iš Salako atkeliavo įspūdingas vaizdo klipas – bendras kūrybinis darbas „Žolės laukimo pradžia“ - vokalas/projektas Dovilė Rzezniczak, gitara/muzika Aidas Norvaišas, kamera/montažas Marius V. Blinstrubas, vaidino Saulė Rzezniczak ir šuo Nida. Sveikinimų koncertą užbaigė kapelos „Čir vir vyrai“ atliekamos dainos „Ąžuolėlio šakos linko“ vaizdo klipas.

Vakare šventinei nuotaikai pratęsti buvo transliuojamas Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro vyresniųjų liaudiškų šokių grupės „Ežerūnas“ kūrybinės veiklos jubiliejinis koncertas „30 metų ant bangos“, įvykęs 2019 m. Sveikinimo žodžiu transliaciją pradėjo dabartinė kolektyvo vadovė Inga Zakarauskienė.

Sutemus Zarasų kultūros centro langai ir visas pastatas sužibo trispalvės spalvomis. Pastato kolonas papuošė apšviestų vėjo malūno sparnų, naudotų 2020 m. „Laisvės žinutės pasauliui“ filmavimui, instaliacija, kurią rengė Zarasų kultūros centro apšvietimo technikas Tomas Žiliukas ir scenos inžinierius Antanas Trumpa. Ta pati kūrybinė komanda kartu su Kūrybinių industrijų skyriaus vedėju Eriku Černovu ir scenografe Birute Andrijauskiene parengė ir tradicinio kostiumo parodą languose, kuriuose - Birutės Andrijauskienės austų tautinių drabužių kolekcija, šiais metais pelniusi liaudies meno konkurso „Aukso vainiką“. Parodos atidaryme pasirodė Zarasų kultūros centro vyresniųjų liaudiškų šokių grupės „Ežerūnas“ šokėjai (du šeimos ūkiai), pristatantys tautinius kostiumus, kurių vienas yra pelnęs Lietuvių tautinio kostiumo konkurso „Išausta tapatybė“ nugalėtojo titulą. Choreografinius intarpus kūrė choreografės Elžbieta Juškėnienė ir Inga Zakarauskienė. Džiugu prisiminti, kad „Aukso vainiką“ į Zarasus parvežė ir etnografė Rima Vitaitė, o folkloro ansamblis „Seluona“ pelnė „Geriausio folkloro kolektyvo kostiumų“ titulą jau minėtame konkurse „Išausta tapatybė“.

Kiti kultūros centro langai pasipuošė trispalvių instaliacija su nuotraukų iš ankstesnių Vasario 16-osios minėjimų projekcijomis, o viename lange sužibo skulptoriaus Juozo Zikaro, kurio metais Seimo sprendimu paskelbti 2021-ieji, „Laisvės“ statulos reprodukcija, kurią kultūros centrui paskolino Salako teritorinio padalinio vadovės Ritos Pumputės mama Virginija Kavoliukienė. Instaliacijos autorius – Erikas Černovas.

Štai tiek visko sutilpo į dvi šventines dienas. Renginių transliacijas galite rasti Zarasų kultūros centro Facebook paskyroje ir kartu su mumis pasidžiaugti gausia kuriančių zarasiškių bendruomene, krašto patriotais, aktyviu jaunimu ir kūrybingais kultūros darbuotojais, kuriems neįprasti laikai atnešė šitiek įkvėpimo džiuginti jus visus naujais būdais, naujomis formomis. Linkime jums sveikatos ir nekantriai laukiame gyvų susitikimų!

 

Aleksandra Pulokienė

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininkė